Olej Arganowy Bio z nieprażonych orzechów arganowych

Spożywczy, tłoczony na zimno.

Opis produktu:
Amazigh oznacza plemię Berberów. Olej arganowy to więcej niż tylko olej – to dziedzictwo kulturowe Berberów, rdzennych mieszkańców Afryki Północnej. W ostatnich czasach dokonywano wielu falsyfikatów rękodzieła marokańskiego. Kopie oryginalnych produktów wyrabiano w krajach o niskich kosztach pracy. Jednak takie podróbki nie mogą zastąpić sztuki i umiejętności marokańskich rzemieślników. Firma Arganine-Argan-Ol ma swoje korzenie w Maroku i zachowuje ogromny szacunek dla pracy rzemieślniczej, zwłaszcza rzemieślników z Maroka, będących gwarancją ciągłości tradycji tego kraju. Przekłada się to na wspieranie funkcjonowania małych spółdzielni, aby zrzeszonym rzemieślnikom łatwiej było dbać o swoje interesy.

  • Olej Amazigh-Argani wykonany jest z tłoczonych na zimno nieprażonych orzechów arganowych. Ma naturalny, neutralny smak.
  • Zastosowanie: Idealny do dań na zimno oraz jako wzbogacenie wszelkich potraw, doskonały do sosu sałatkowego.

Informacje dodatkowe:
Tłuszcze roślinne, czyli oleje i oliwa, zawierają przede wszystkim jedno– i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. NNKT czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe organizm ludzki potrzebuje otrzymywać z zewnątrz, gdyż sam ich nie wytwarza. Właściwości NNKT są nie do przecenienia.
Jednonienasycone działają korzystnie przede wszystkim na układ krwionośny, przeciwdziałając miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu.
Wielonienasycone ( w tym Omega-3 i Omega-6) zmniejszają ryzyko arytmii serca, obniżają poziom trójglicderydów, usprawniają pracę mózgu, wspomagają leczenie stanów zapalnych, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, wspomagają układ nerwowy oraz funkcjonowanie wątroby i nerek.
Najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia są oleje z pierwszego tłoczenia na zimno. Dalsze ich przetwarzanie, zwłaszcza oczyszczanie (rafinacja) zmniejszają zawartość wartościowych składników odżywczych. Oleje rafinowane z kolei dłużej zachowują swą świeżość. Czyste oleje zimnotłoczone szybko jełczeją. Należy zatem przechowywać je w miejscu chłodnym i zacienionym, najlepiej w butelce z ciemnego szkła. Przetrzymywanie otwartego oleju w kuchni na półce, blisko źródeł ciepła i światła sprzyja szybkiemu psuciu. Otwarte opakowanie oleju lub oliwy najlepiej spożytkować w ciągu maksymalnie trzech miesięcy.

Pojemność: 250 ml

Certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego.
Należy przechowywać w miejscu chłodnym, z dala od źródeł światła i spożyć w ciągu 3 miesięcy od daty otwarcia.

Certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego
DE-OKO-024
Marokko