Hawajska Spirulina Pacifica- Zielone Złoto!

Naturalny i prosty sposób na odżywienie komórek organizmu

Ivarsson's Hawajska Spirulina z naturalnych upraw organicznych, suszona na zimno
Hawajska spirulina jest jednym z najbardziej wartościowych, wysokiej jakości pokarmów roślinnych świata. Można nazwać ją kompleksowym środkiem spożywczym, gdyż jest multiwitaminowym naturalnym produktem, udostępniającym duże ilości organicznych minerałów, pierwiastków śladowych, enzymów i pigmentów, a także doskonale przyswajalne białko, którego zawartość w spirulinie jest trzy razy większa aniżeli w porównywalnej ilości mięsa. Fascynująca jest doskonała biodostępność odżywczych składników w spirulinie, zapewniająca właściwe wchłanianie i włączenie ich w proces przemiany materii. Już 6 tabletek hawajskiej spiruliny dziennie jest optymalną podstawą zdrowego odżywiania komórek naszego ciała.
Nasze ciało jest tak zdrowe i tak młode, jak każda z jego komórek!
Opis produktu:
Hawaje charakteryzują się całorocznym łagodnym i słonecznym klimatem. Położone na Pacyfiku, z dala od silnego zanieczyszczenia środowiska, zapewniają najczystsze zasoby wodne dla farm uprawnych. W tych unikalnych warunkach, bez stosowania chemiczno-syntetycznych nawozów, naturalnie uprawiana spirulina zawiera obok rozmaitych składników odżywczych także wiele organicznych minerałów i mnóstwo energii słonecznej.

W celu zapewnienia, aby te cenne składniki pozostały dostępne w naszej Hawajskiej Spirulinie, jest ona suszona rozpyłowo do postaci proszku , bez dostępu tlenu, w temperaturze poniżej 35 stopni Celsjusza. Ten opatentowany proces suszenia (Ocean-Thrill) jest wyjątkowy i zapewnia naszym Klientom najwyższą jakość. Dodatkowo warto wspomnieć, iż etap końcowy – prasowanie na zimno proszku do postaci tabletek, odbywa się bezpośrednio na farmie.
Ivarsson's Hawajska Spirulina jest całkowicie naturalnym pokarmem. Składa się z całej rośliny, która została w ostrożny sposób wysuszona, nie była przetwarzana ani parzona. Jest to naturalny produkt wielowitaminowy, zawierający bogactwo łatwo przyswajalnych składników pokarmowych, występujących tutaj w swojej kompletnej postaci, co czyni naszą spirulinę środkiem do życia w dosłownym tego słowa znaczeniu.

Hawajska Spirulina łączy w sobie energię słońca z żywiołem morza. Uprawiana jest na słonecznym wybrzeżu Hawajów - w rejonie Kailua-Kona, na Big Island. Stawy hodowlane usytuowane są na polach zastygłej lawy wulkanicznej. Pożywkę dla alg stanowi świeża słodka woda oraz pozyskiwana z głębokości 600 metrów, bogata w składniki mineralne woda morska. Uprawy są w pełni naturalne, nie stosuje się chemicznych nawozów, pestycydów ani herbicydów.
Uprawy podlegają amerykańskiej kontroli ekologicznej.

Nasza Hawajska Spirulina przechowywana jest w opakowaniach z ciemnego szkła, co pozwala zachować jej świeżość i trwałość aktywnych składników.
Czasy, w których żyjemy odznaczają się gorączkowym trybem życia, wysokim poziomem stresu oraz znaczącym obciążeniem środowiska naturalnego zanieczyszczeniami i toksynami. Jednocześnie nasze pożywienie nie spełnia zapotrzebowania organizmu na niezbędne składniki odżywcze. Spirulina daje możliwość uzupełnienia tych braków i zaopatrzenia organizmu w optymalny sposób. Dostarcza ważnych składników odżywczych w postaci wysoko skoncentrowanej, spełniając tym samym zapotrzebowanie ciała, bez obciążania nadmiarem tłuszczu i kalorii.
Hawajska Spirulina jest sensownym uzupełnieniem diety dla ludzi w każdym wieku, ale szczególnie dla:
• wegetarian
• sportowców
• kobiet w ciąży i matek karmiących
• dzieci w wieku szkolnym i osób uczących się
• osób aktywnych intelektualnie i fizycznie
• godna polecenia dla osób w wieku starszym
• w trakcie rekonwalescencji
• jako wsparcie przy oczyszczaniu organizmu i odchudzaniu
• jako wzmocnienie ochrony przeciwsłonecznej dzięki karotenoidom
Natura tworzy doskonałe kompozycje, poprzez zharmonizowane proporcje witamin, minerałów, białka i innych substancji odżywczych zawartych w poszczególnych roślinach. Jeśli rosną one w środowisku wolnym od miejskich zanieczyszczeń, z dostępem do słońca, czystej wody, w naturalnych warunkach to stanowią dla ludzkiego organizmu odżywczy pokarm, będący najlepszą profilaktyką zdrowia.

Niebiesko-zielona mikroalga spirulina jest cyjanobakterią, należącą do grupy bakterii właściwych. Z kolei zielona alga chlorella jest rośliną eukariotyczną. Obie bogate w składniki odżywcze, uzupełniają się w swoim oddziaływaniu na organizm człowieka. Jorg Ullmann (dyplomowany biolog) i Dr Martin Ecke (dyplomowany chemik) tak podają w swojej publikacji „Chlorella, AFA, Spirulina”:

„Chlorella jest najlepiej zbadaną rośliną na świecie i była używana przez ponad 100 lat jako modelowy organizm do badań botanicznych. Jej oddziaływanie na organizm człowieka było obiektem studiów przez około 80 lat. Nie może więc budzić kontrowersji twierdzenie, że chlorella uprawiana w czystym środowisku, może być używana jako zdrowa żywność. Właściwości czystej spiruliny, która była od wieków stałym elementem jadłospisu wielu kultur na świecie, zostały w przybliżeniu tak samo dobrze zbadane. Wysoka zawartość protein, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu witamin i minerałów, sprawia że chlorella i spirulina są wartościowym suplementem ludzkiej diety. Co więcej, ostatnie naukowe badania wskazują, że różne składniki tych alg wykazały immunomodulacyjne właściwości, które podnoszą ich atrakcyjność w obszarze zastosowań medycznych.”

Ponad 100 różnych ważnych składników zawartych w mikroskopijnych algach spiruliny odznacza się dużą biodostępnością, umożliwiającą łatwe przyswojenie i przetworzenie przez organizm.
Ważne składniki i ich prozdrowotne działanie:
• Witamina A (Beta-karoten) - służy utrzymaniu w zdrowiu skóry, chroni wzrok, wzmacnia system odpornościowy;
• Witaminy z grupy B – są ważnym biokatalizatorem, wspomagają prawidłowe funkcjonowaniu systemu nerwowego oraz metabolizm energetyczny naszego organizmu;
• Witamina B12 (kobalamina) – oddziałuje na układ kostny; organizm potrzebuje jej zarówno do budowy komórek, jak i do wytwarzania czerwonych krwinek, jest istotna dla systemu nerwowego – niedobory mogą prowadzić do niedokrwistości, powodować objawy apatii i zespołu depresyjnego;
• Witamina E – ważna dla utrzymania w zdrowiu serca i mięśni szkieletowych; przeciwdziała procesowi starzenia;
• Aminokwasy – łącznie istnieją 22 aminokwasy, z czego 8 jest niezbędnych dla naszego organizmu, biorą one udział we wszystkich procesach przemiany materii; Spirulina zawiera 18 aminokwasów, łącznie z 8 niezbędnymi, które muszą być dostarczone naszemu ciału;
• Nienasycone kwasy tłuszczowe – są niezbędnymi składnikami każdej komórki; Kwasy tłuszczowe wchodzą w skład błon komórkowych i organelli, wpływając na ich przepuszczalność dla różnorodnych związków chemicznych. Kwasy tłuszczowe są również źródłem energii dla większości tkanek ustroju, z wyjątkiem komórek ośrodkowego układu nerwowego i czerwonych krwinek, które czerpią energię z glukozy;
• Kwas alfa-linolenowy (omega-3) - Glony są wyjątkowo bogatym źródłem kwasu omega-3 (jednego z NNKT), którego w nasionach i olejach roślinnych jest znacznie mniej, za wyjątkiem nasion i oleju lnianego. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, stanowiąc między innymi budulec dla tkanki mózgowej i syntezy hormonów;
• Magnez – zwiększa witalność i koncentrację, wspomaga przemianę materii, przemiany zachodzące w mózgu, nerwach i mięśniach;
• Żelazo – niezbędny składnik krwi, odpowiedzialny za transport tlenu w organizmie, odbywający się za pomocą czerwonych ciałek krwi. Żelazo jest konieczne do produkcji przeciwciał systemu odpornościowego, poprzez przemianę beta-karotenu w witaminę A;
• Fosfor – współdziała z witaminami z grupy B w procesach metabolicznych, jest budulcem kości, zębów, tkanek miękkich i błon komórkowych, gospodarka fosforanowa związana jest z wapniową a dla zdrowia organizmu istotne jest zachowanie homeostazy wapniowo-fosforanowej;

• Wapń – jego podstawową funkcją jest budowa i utrzymanie zdrowych kości i zębów; wapń potrzebny jest dla utrzymania właściwej krzepliwości krwi, wpływa na proces gojenia się ran; niezbędny dla właściwego działania układu nerwowego, bierze też udział w przenoszeniu składników odżywczych przez błony komórkowe; niedobór wapnia może być przyczyną bolesnych skurczów mięśni i bóli kostnych;
• Mangan – wchodzi w skład wielu tkanek, działa aktywizująco na enzymy, które w przemianie materii ułatwiają przyswajanie pewnych witamin; jest potrzebny krwi i układowi kostnemu, odżywiają się nim komórki nerwowe i mózg; jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy;
• Cynk – odgrywa istotną rolę w procesach przemiany materii, udoskonala przetwarzanie cukru poprzez wspomaganie produkcji insuliny, wzmacnia system odpornościowy;
• Fikocyjanina – niebieski barwnik, występujący u krasnorostów, kryptofitów i sinic (cyjanobakterie, w tym spirulina); ma właściwości fluorescencyjne i antyoksydacyjne;
• L-Cysteina – antyoksydant, wspomagający detoksykację i ochronę wątroby; łatwo wiąże się z metalami ciężkimi, wychwytuje je i usuwa z organizmu; cysteinę uważa się za aminokwas warunkowo niezbędny, uczestniczący w wytwarzaniu kolagenu; Spirulina jest powszechnym źródłem cysteiny.
Ivarsson's Hawajska Spirulina Pacifica
Produkt dostępny w postaci proszku lub tabletek, w opakowaniach z ciemnego szkła.
1 tabletka zawiera: Spirulina Pacifica 500 mg, krzemionka 4 mg
Pojemność Spirulina Pacifica w tabletkach: 250 tabletek po 500 mg (125 g) lub 600 tabletek po 500 mg (300g)
Pojemność Spirulina Pacifica w proszku: 225 g lub 500 g

Sugerowane stosowanie: 3 gramy dziennie, co odpowiada 6 tabletkom lub 1 pełnej łyżeczce

Wartości odżywcze (średnio):
Wartość energetyczna na 100 g: 1500 J / 375 kcal
Białko > 52%
Minerały < 17%
Beta-Karoten > 1600 mg/kg
Wszystkie karotenoidy < 3500 mg/kg
Fikocyjaniny > 10%
Produkt naturalny, odpowiedni dla wegetarian.
Firma Ivarsson's Produkte fur's Leben, założona przez Ronalda Ivarssona, jest niemieckim importerem naturalnych produktów, pochodzących między innymi z Hawajów. W roku 1996 Pan Ivarsson odwiedził farmę spiruliny na Hawajach, która swego czasu wyprodukowała pierwszą organiczną spirulinę na świecie. Pan Ivarsson spędził na Hawajach trzy miesiące, tworząc zdrowe relacje biznesowe. Zaprzyjaźnił się także z pracownikami farmy. Te wydarzenia sprawiły, że stał się On wiodącym dostawcą certyfikowanej ekologicznej spiruliny (US standard) w Europie.
Producent: Ivarsson.
Importer: Energy Of Life.

Energy of life | ul.Korfantego 2A | 01-496 Warszawa | tel:+48 (22) 869-92-82 | fax:+48 (22) 350-67-73

Top