Stewia – Naturalna słodycz
Sproszkowana roślina z Paragwaju – w pełni naturalna i bezkaloryczna alternatywa dla cukru
Suszone i sproszkowane liście południowo-amerykańskiej stewii stanowią doskonałe uzupełnienie napoju lub posiłku. To w pełni naturalny, dietetyczny środek słodzący. Poza substancjami słodzącymi liście stewii zawierają chlorofil, białka i minerały (selen, magnez, wapń).

Stewia oferowana przez firmę Guayapi pochodzi z dzikich zbiorów z Paragwaju, jest zatem wolna od pestycydów i innych środków ochrony roślin. Nie zawiera żadnych dodatków. Guayapi działa zgodnie z zasadami sprawiedliwego handlu, dba o zachowanie różnorodności biologicznej i równowagę ekosystemów.
Opis produktu:
Słodka stewia polecana jest dla każdego, kto dba o zbilansowaną dietę. Ponieważ nie zawiera kalorii i ma niski indeks glikemiczny jest idealna dla diabetyków oraz osób dbających o linię.

Stewia choć jest bardzo słodka, nie wywołuje próchnicy zębów. Wyróżnia ją natomiast działanie bakterio- i grzybobójcze. Stosowana w większych ilościach może powodować efekt przeczyszczający.

W latach 1931–1982 przeprowadzono wiele badań nad stewią, które udowodniły całkowity brak toksyczności.
Stewia (Stevia rebaudiana) od setek lat stosowana jest jako roślina słodząca i lecznicza. Używa się liści świeżych, suszonych w całości lub sproszkowanych. Jedną z jej zalet jest brak kalorii – nadaje się zatem do stosowania w dietach odchudzających i zdrowotnych. Posiada niski indeks glikemiczny i nie podnosi poziomu glukozy we krwi, co jest istotne dla osób chorych na cukrzycę.

Rodzaj Stevia obejmuje około 150 gatunków, ale tylko jeden z nich – Stevia rebaudiana – ma wyjątkowe, słodkie właściwości.

Suszone liście stewii są o wiele słodsze od sacharozy. W przeciwieństwie do wielu sztucznych słodzików słodkość stewii nie zmienia się także w wysokich temperaturach, nadaje się więc do gotowania i pieczenia.
Indianie Guarani, żyjący na terenie dzisiejszego Paragwaju, znali i stosowali stewię od ponad 1000 lat. Doceniali ją zarówno w kuchni, jak i stosując ją w leczeniu rozmaitych dolegliwości. Poza Paragwajem stewię zaczęto uprawiać i używać na dużą skalę w Japonii, gdzie na początku lat 80tych została dokładnie przebadana i dopuszczona do stosowania w przemyśle spożywczym. Obecnie, w stanie naturalnym stewia rośnie już chyba tylko w Paragwaju, jako gatunek endemiczny w jednym z pasm górskich. Niestety – zmiany środowiska naturalnego, a co za tym idzie ginięcie kolejnych gatunków fauny i flory, wpłynęły także na tę roślinę, ograniczając zasięg jej występowania. Stewię pozyskuje się zatem w większości z plantacji. Zbiór pędów odbywa się zazwyczaj trzy razy do roku. Najlepsze wyniki uzyskuje się w Paragwaju, Brazylii i Chinach.

Stewia została zaakceptowana przez FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) jako suplement diety, nie może być jednak sprzedawana w USA jako słodzik. Jako suplement diety sprzedaje się ją również w Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii. Obecnie najpowszechniej stosowana jest w Japonii, gdzie stanowi 40% rynku słodzików.
100% naturalna Stevia rebaudiana z Paragwaju
Stosowanie: ¼ - ½ łyżeczki proszku (co odpowiada 4 g cukru) jako dodatek do herbat i innych napojów, do jogurtów, sałatek owocowych, deserów; można stosować również do gotowania i pieczenia; nie należy spożywać więcej niż 2 łyżeczki dziennie (może powodować efekt przeczyszczający).
Główne składniki: glikozydy diterpenowe (stewiozydy, rebaudiozydy), selen, magnez, wapń, witamina C
Produkt wolny od sztucznych dodatków i konserwantów.
Pochodzenie: Paragwaj
Producent:
Importer:

Energy of life | ul.Korfantego 2A | 01-496 Warszawa | tel:+48 (22) 869-92-82 | fax:+48 (22) 350-67-73

Top