Amazońska Guarana najwyższej jakości! Oryginalny wyrób, chroniący tradycję plemienia Satere-Mawe

Energia – Witalność – Sprawność intelektualna

Warana (Paullinia Cupana), w Polsce znana bardziej jako guarana, jest leczniczą rośliną rosnącą w lasach Amazonii. Indianie żyjący w dorzeczu Amazonki nazywają ją waraną, darem od Boga lub okiem lasu. Plemię Satere-Mawe od tysięcy lat uprawia waranę i strzeże tradycyjnych metod jej opiekania, przekazując tę starożytną wiedzę z pokolenia na pokolenie. Znają i doceniają lecznicze właściwości warany.
Warana ma silne działanie dynamizujące, a efekty są szybko odczuwalne. W przeciwieństwie do kawy nie wprowadza poczucia zdenerwowania i roztrzęsienia.

Czym różni się Warana od Guarany?
Nazwa guarana rozpowszechniła się na świecie za sprawą Portugalczyków, którzy przybywszy na ziemie plemion amazońskich poznali waranę. Jako, że w alfabecie portugalskim litera „w” nie występuje, nazwali waranę guaraną.

Firma Guayapi używając oryginalnej nazwy „warana” pragnie podkreślić, że oferowana przez nią guarana pochodzi z roślin dziko rosnących na wolnych od zanieczyszczeń, dziewiczych terenach Amazonii, zamieszkiwanych przez Indian z plemienia Satere-Mawe. Odróżnia to produkt Guayapi od wielu innych produktów zawierających guaranę, które zwykle pochodzą z roślin uprawnych, najczęściej z użyciem pestycydów.

Product Image 1 Warana firmy Guayapi jest zbierana i przygotowywana przez Indian Satere-Mawe według tradycyjnych metod i w określonych porach roku, co gwarantuje zachowanie wszystkich wartości zawartych w ziarnach warany oraz najwyższą koncentrację substancji aktywnych. Produkcja odbywa się naturalnymi sposobami, a dzięki tradycyjnym metodom wytwórczym nie zakłóca środowiska naturalnego.

Indianie Satere-Mawe traktują waranę jak swój mityczny skarb. Ta warana całkowicie rózni się od jakiejkolwiek innej guarany, jaką można znaleźć w Brazylii. Jedynie Satere-Mawe posiadają wiedzę techniczną, potrzebną do produkcji takiej jakości delikatnej warany oraz umiejętności, pozwalające chronić dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe plemienia. Satere-Mawe postanowili nadać swojemu produktowi nazwę.

Roślina wydająca owoce warany może żyć nawet 500 lat. Rośnie dziko na ziemiach, gdzie nigdy nie używano pestycydów, ani innych środków chemicznych, a Guayapi otrzymało zapewnienie, że to się nie zmieni. Warana wygląda jak typowa liana (winorośl lub pnącze), która oplata drzewa. Jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych lian nie dusi swego gospodarza. Obie rośliny mogą wspólnie prosperować w harmonii.
Indianie zbierają waranę dwa razy w roku. Pierwszy raz na przełomie października i listopada, drugi raz w lutym.

Tradycyjny proces wytwórczy
Warana wymaga dwóch miesięcy procesu produkcyjnego. Po usunięciu łupin orzechy są myte i suszone na świeżym powietrzu. Tradycyjnie umieszczane są w glinianych piecach, opalanych drewnem muruci. Wysychają przy niskiej temperaturze nawet do sześciu tygodniu. Po wysuszeniu ziarna są mielone na proszek tradycyjnymi metodami – ręcznie, w moździerzu. Dzięki temu procesowi warana nie traci swoich wspaniałych właściwości. Ścisły i powolny proces zachowuje witaminy, minerały i taniny zawarte w orzechach. Podczas stosowania gotowego produktu taniny powoli uwalniają waranę, dzięki czemu osiągamy stały skutek, bez nadmiernego pobudzania ciała lub wywoływania negatywnych skutków ubocznych. Cena za wysokiej jakości waranę potrafi wzrastać nawet dwudziestokrotnie.

Działanie warany:

  • Ożywia fizycznie i intelektualnie;
  • Poprawia koncentrację i pamięć;
  • Polecana w sytuacjach, kiedy potrzebny jest wzrost sprawności intelektualnej:
    realizacja projektów, negocjacje, studia, nauka, zapamiętywanie, skuteczność;
  • Daje efekty w przypadku poczucia zmęczenia i senności – działanie jest szybkie, bez wywoływania uczucia poddenerwowania czy ekscytacji;
  • Warana doskonale wspomaga diety niskokaloryczne, ponieważ redukuje uczucie głodu;
  • Warana zawiera kilka razy więcej kofeiny niż ziarna kawowca, przy czym nie daje skutków ubocznych, nie podwyższa ciśnienia i nie wywołuje palpitacji serca; zawarta w niej kofeina uwalnia się stopniowo, dzięki czemu efekt pobudzenia narasta powoli i utrzymuje się długo, a jednocześnie efekty działania są szybko widoczne.

Warana nie uzależnia

Umowa lojalnościowa – Sprawiedliwy Handel
Firma Guayapi zawarła z plemieniem Satere-Mawe umowę o cenie minimalnej za waranę. Guayapi przyczynia się do finansowania podstaw funkcjonowania społeczności Satere-Mawe poprzez stosowanie zasady sprawiedliwego handlu. Każde sprzedane pudełko warany pozwala CGSM (Ogólna Rada Plemienia Satere-Mawe) na finansowanie placówek edukacyjnych, poprawę warunków życiowych i zachowanie autonomii, dzięki rezygnacji z pomocy rządu czy korporacji.

Guayapi oferuje oryginalną Waranę od Satere-Mawe w postaci proszku i kapsułek.
Produkt całkowicie naturalny, organiczny, bez dodatków i konserwantów.

Główne składniki:
guaraniny, taniny, składniki mineralne (potas, fosfor, magnez), witaminy PP, B1, B2

Opakowanie kartonowe zawiera:
Proszku
Składniki: 100% czystego proszku z jąder owoców Warany (Paullina Cupana var sorbilis) Bez dodatków, bez konserwantów.

Kapsułek po 420 mg każda; waga netto: 42g
Składniki: 70% czysty proszek z jąder owoców Warany (Paullina Cupana var sorbillis) oraz żelatyna.
Bez dodatków, bez konserwantów.

Wyprodukowano w Brazylii

Wartości odżywcze na 100g:
wartość energetyczna: 370 kcal / 570 kJ
węglowodany: 73.3g
białko: 13.9g
tłuszcze: 2.4g

Sposób użycia: w zależności od masy ciała 1 do 3 łyżeczek proszku rozpuszczone w chłodnym napoju lub 2 do 4 kapsułek dziennie przez okres 1 do 3 miesięcy oraz dorywczo, w razie potrzeby.

Produkt certyfikowany przez Satere-Mawe oraz Forest Garden Products

Francuska firma Guayapi wybiera i dystrybuuje rośliny jako suplementy diety i kosmetyki. Równocześnie jest partnerem programu „Forest Garden Products” i wspiera aktywnie odnowę terenów wylesionych, zwiększanie żyzności gleb oraz lokalnej różnorodności biologicznej, a także poprawę lokalnych warunków życia w Amazonii, Azji i na Sri Lance. Tereny Amazonii są zagrożone intensywną eksploatacją. Systematyczne wycinanie drzew skutkuje erozją gleb i zaburza naturalny ekosystem. Brak równowagi w ekosystemie Amazonii ma ogromny wpływ na zmiany klimatyczne na całym globie. Guayapi podjęło działania w kierunku zachowania i ochrony dziewiczych terenów Amazonii, jak również rozwija badania nad roślinami na tych terenach. Kupując produkty Guayapi wspieramy działania tej firmy.